THE MALTSHOVEL, EYNSHAM

Breaking into the light


This empty-nest couple moved from a large family home to this listed house right in the middle of this Oxfordshire village. They loved their new home with its private walled garden but found the small windows gave no external connection and made the kitchen and dining space rather gloomy. They asked me to design an extension to sit in the corner of the garden, connecting the existing kitchen to the outside, opening up areas of wall and letting in daylight.

 

prev / next

As a listed house, it required an application for listed building consent to accompany the planning permission and my solution was for a very contemporary extension to contrast with the existing house. Elegant, Italian brickwork complements the external stone and a flat stainless steel roof allows for a huge roof-light and a practical junction with the existing house. Where the new room connects to the old skin of the house, I inserted full-height glass as a means of separating the two and letting in even more light. The clients also asked me to redesign the bathroom provision on the first floor, reconfiguring the existing solo bathroom to give two, light-filled bathrooms/shower rooms more suited to their requirements.