Upper Green, Horton-cum-Studley

Breathing new life into a well-loved home


I was contacted by a couple just about to retire from the medical profession and wanting to reconfigure their long-term house to give them a better use of the existing space and enhance their harmonious partnership in this new phase of life. The house sits on the edge of wonderful countryside and consists of a traditional thatched cottage coupled to the main living space designed and built in the 1970s. The junction of the two was a rather awkward link with the original spiral stair taking up precious living area space in the 1970s ground floor reception room.

My task was to set about re-stitching the two halves; the existing link was demolished and rebuilt with large areas of glazing and housing an elegant glass and oak stair. The main dining area and kitchen were redesigned and opened up and a wood burner inserted in the place of the old staircase. Practical improvements such as damp proofing and re-thatching were undertaken at the same time and the whole house redecorated and a west-facing Orangery added. The couple returned to the house with renewed enthusiasm for the revamped living spaces which now provides the adaptability they had been seeking.